بعد از انتخاب نام تجاری چطور باید از آن محافظت کنیم + روش معرفی آن
محافظت از نام تجاری پس از نخستین گام از فرآیند برندینگ (نام گذاری) ما را وارد مرحله جدیدی می کند. مرحله ای که باید در آن نام تجاری را همانند یک جوانه ای بدانیم که نیاز به نگهداری و مراقبت دارد و باید اقداماتی انجام دهیم که بدور از هر آسیب و آفتی تلاش کنیم تا به ثمردهی برسد.
بعد نهایی شدن نام چیکار کنیم؟
حال که سفر نام تجاریمون رو به سلامتی به پایان رسوندیم و به مقصدنهایی مون یعنی نام مورد نظر برای برندمون رسیدیم،
پیش از شروع ادامه بحثمون، بد نیست مروری داشته باشیم به آنچه که تاکنون در مورد نام تجاری از برنژ آموختیم.
در اینجا برای ساده تر کردن مطلب، برنژ نام تجاری را در سه بخش به شکل زیر خلاصه می کنه:
بخش اول – مرحله پیش از انتخاب نام
بخش دوم – مرحله انتخاب/خلق/ کشف نام
بخش سوم – مرحله پس از انتخاب نام
در هر یک از این بخشها با مواردی آشنا شدیم که ذهنمان را درمورد انتخاب نام آماده تر می کرد و به ادامه مسیرمون جهت میداد.
در بخش اول آن ( مرحله پیش از انتخاب) به مطالب زیر پرداختیم:
• راهنمای کامل شناخت و انتخاب نام تجاری برای کسب و کار (برند)
• نام تجاری چه نقش و اهمیتی در برندینگ دارد؟ (قدرت اسم در برندینگ)
• نکاتی که قبل از انتخاب نام برند (کسب و کار) باید بدانید
• اشتباهات مرسوم در نام گذاری برند و انتخاب نام تجاری
• ایده های کاربردی در خلق نام تجاری متمایز (روشهای ایجاد نام تجاری)
• ایده ها و الگوها برای پیدا کردن نام تجاری خوب
در بخش دوم ( مرحله انتخاب نام) آن را فرآیندی شامل ۵ گام شناختیم و هر گام آن را به ترتیب پیش رفتیم تا به گام نهایی آن یعنی نام مورد نظرمان رسیدیم.
• جستجوی نام تجاری و مراحل مربوط به فرآیند انتخاب نام تجاری و برند
اما در بخش سوم که آن را مرحله پس از انتخاب نام می نامیم، می خواهیم بدانیم که :
– چه کارهایی را باید برای حفظ نام تجاری و برندمان لازمست انجام دهیم ؟
– چه مشکلاتی ممکن است سر راه نام انتخاب شده وجود داشته باشد؟
– آیا اینکه ما خالق نامی هستیم یا به هر روش و الگویی آن را به دست آوردیم، ما را مالک آن نام یا برند خواهد کرد؟
– چه مسیری برای ثبت مالکیت نام تجاری باید طی شود؟
– و در پایان چطور باید این نام را به دیگران معرفی کنیم؟
با توجه به اینکه هر نامی برای تبدیل شدن به برندی موفق نیازمند استراتژی و مدیریت قوی می باشد،
پس از همین ابتدا باید مشخص کنیم که نام تجاری ما برای برند شدن باید چه مسیری را طی کند و برای پیشگیری از برخورد به موانع احتمالی چه کاری باید انجام دهیم.
اقدامات لازم در ارتباط با محافظت از نام تجاری پس از انتخاب آن
ثبت و خرید دامنه نام تجاری
آنچه که مسلم است امروزه در عصر دیجیتال نیاز به وب سایت برای هرکسب و کار و برندی یکی از ضروریات است. پس همانطور که قبلا هم گفته شد یکی از فاکتورهای مورد بررسی برای نهایی کردن نام ثبت دامنه آزاد برای نام مورد نظر بود.
در این مورد لازم است علاوه بر دامنه دات کام پسوندهای دیگری را بر اساس ضرورت و نوع کسب . کارمان خرید کنیم. این عمل باعث جلوگیری از بروز مسایل احتمالی می شود که ممکن است توسط رقبا صورت پذیرد. به دیل اینکه نام تجاری یکی از دارایی های ارزشمن کسب و کار شما محسوب می شود، بنابراین لازم است اقدامات اساسی را برای محافظت از آن انجام دهید. چرا که
ثبت و خرید دامنه برخی واژه های مرتبط و نزدیک با نام تجاری
علاوه بر نام دامنه و پسوندهای مختلف، ممکن است برخی از کلمات کلیدی مرتبط با دامنه و برند، بیشتر مورد سرچ قرار گیرند و ارتباط نزدیکی با برندمان داشته باشند، که بنا بر احتیاط و برای برخورداری از ترافیک حاصله از سرچ آنها می توانیم در مورد چنین کلماتی تحقیق کنیم و پس از بررسی نسبت به خریددامنه چنین کلماتی اقدام کنیم و به این وسیله اجازه سوءاستفاده به رقبا را ندهیم.
محافظت از نام دامنه باعث می شود مطمئن شوید که کسی نمی تواند نامی مشابه نام دامنه یا محصول شما داشته باشد، یا سعی بر این داشته باشد ترافیک وب سایت شما را از آن خود کند.
ثبت نشان تجاری (علاوه بر نام تجاری)
علاوه بر نام تجاری، ثبت نشان تجاری جزو ضروریات هر نام تجاری و برندی می باشد. نشان تجاری امکان جعل و سوءاستفاده از برند را غیرممکن می کند.
قبل از ثبت هر نشان تجاری، باید ابتدا با مراجعه به وب سایت سازمان مربوطه از موجودیت آن و عدم وجود اسمهای مشابه یا نزدیک با چیزی که مورد نظر شماست، اطمینان حاصل کنید.
پس از اطمینان از موجود بودن آن و ثبت نشان تجاری خود، برای تکمیل هویت برندتان نیاز به طراحی لوگو و صرف وقت و هزینه مربوط به آن دارید.
( در بخش های بعدی به “تفاوت بین نام تجاری و نشان تجاری” و “نحوه ثبت نام تجاری و نشان تجاری و معرفی سایتهای مرتبط” خواهیم پراخت. به زودی…..)
طراحی لوگو
برای طراحی لوگو روشهای مختلفی وجود دارد که بنا به سبک و سلیقه مان می توانیم روش خاصی را به کار بگیریم. این روشها عبارتند از:
- نشان تایپوگرافی
نشان تایپوگرفی همانطور که از نامش پیداست، استفاده از فرم متفاوتی از حروف تشکیل دهنده نام برند است. حدود ۴۰ درصد برندهای دنیا از این روش برای طراحی لوگو استفاده می کنند. - نمادها
نمادها، لوگوهایی هستند که فقط یک طرح هستند و هیچ واژه ای در آنها استفاده نمی شود. چنیین لوگوهایی نیاز به زمان و صرف هزینه برای شناخته شدن دارند و حدد ۳ درصد برندها را شامل می شوند. - نشان های ترکیبی
این نشان ها ترکیبی از نماد و نام در کنار هم هستند. نکته مهم در این نشان ها ای است که نماد انتخاب شد حتما باید مفهوم مرتبطی با نام برند داشته باشد. بدون داشتن ارتباط معنایی بین نماد و نام بهتر است اصل از نمادی استفاده نشود. - نشان افتخار
برخی از شرکتها از نوعی لوگو استفاده می کنند که در آن نام خود را بخشی از نماد خود می کنند و در آن طراحی و نام با هم یک هویت را می سازد. این روش برای نام های کوتاه بهترین است و به دلیل ترکیب طرح و نام احتمال جعل چنین لوگوهایی پایین تر است.
تکمیل هویت نام تجاری(برند)
علاوه بر لوگو و نام تجاری که ازعناصر اولیه تشکیل دهنده هویت برند هستند، موارد دیگری هم باید در نظر بگیریم که به غنی شدن داستان برند و جایگاه سازی برند در اذهان عمومی کمک کند.
همانطور که هویت یک فرد علاوه بر نام و چهره شامل موارد مختلف دیگری مانند سلیقه شخصی، طرز لباس پوشین، محل تولد و … می شود، در هویت یک برند هم به غیر از نام و لوگو باید جوانب مختلفی در نظر گرفته شود .
– مواردی دیگری که در ارتباط با تکمیل هویت یک برند اهمیت دارند:
- امکان حرکت لوگو
- رنگ و شکل
- بافت و نماد
- صدا
- طعم و بو
- سبک و سلیقه
توجه به عوامل بصری مختلف و استفاده از آنها در تکمیل هویت یک برند باعث جذاب تر شدن برند و تاثیرگذاری بیشتری در ذهن مشتری خواهدشد.
به تصویر کشیدن برند در قالب داستان و در چارچوب واژه ها
نام تجاری تنها به عنوان یک کلمه شروع خوبی برای معرفی یک برند می باشد. ولی برای انتقال مفاهیم به صورت کامل و تاثیرگذار به چیزی بیشتر از یک واژه نیاز است که بتواند از طریق مفاهیم، شعارها و داستان گویی تاثیر مثبتی در ذهن مخاطبان داشته باشد.
یک داستان می تواند شامل بخشهای مختلفی باشد. از یک شعار تبلیغاتی گرفته تا یک وب سایت چند صفحه ای.
همانند لوگو، شعارهای تبلیغاتی هم انواع مختلفی دارند که ما براساس نیازمان و بر اساس استراتژی برندمان می توانیم آنها را به کار بگیریم.
انواع شعارهای تبلیغاتی:
- توصیفی
شعار BMV : “نهایت یک خودروی سواری”- معرفی مزایا
تعهدی که دیزنی دارد: “شادترین نقطه کره زمین”- اشاره به نقاط تفاوت
دستمال کاغذی Bounty: “جذب سریع”- طنز آمیز
Budweiser : “چه خبر؟”- خیالی
Dupony : “معجزه های علم”- انگیزشی و هیجانی
AFLAC : “از همکارانتان بپرسید”
سئوال مهم
آیا ممکن است کسی قبل از اینکه داستان برند را ببیند، آن را درک کند و یا آن را به خاطر بیاورد؟
چطور باید داستان برندمان را برای مخاطبان به تصویر بکشیم و آن را قابل مشاهده کنیم؟
برای اینکه بتوانیم داستان برندمان را طوری بیان کنیم که قابل مشاهده و تصور برای دیگران باشد، باید بخشهای زیر را در نظر داشته باشیم :
۱٫ کاری که شرکت انجام می دهد و ارزشی که ارائه می دهد.
۲٫ متنی که در مطبوعات یا کاتالوگ شرکت کارکرد تبلیغاتی داشته باشد.
۳٫ پیشنهاد ویژه برای مشتریان: جمله ای کوتاه و مشخص شامل ارزش ها و تفاوتهای کلیدی برند
۴٫ دلایلی که ارزش آفرینی برند را برای مشتریان را اثبات می کند.
۵٫ معرفی نامه محصولات
۶٫ بخش “درباره ما” بر روی بروشورها و وب سایت
۷٫ تاریخچه شرکت: تاریخ تاسیس، سابقه و دستاوردها
گردآوری این اطلاعات در یک بخش به مخاطب این اجازه را می دهد که تصویری درست از فعالیتها و خدمات برند را در ذهنش به تصویر بکشد و آن را در ذهن خود ماندگار کند.
ایجاد مجموعه تصویری
در معرفی یک برند وجود روشی هدفمند و مجموعه ای از اقلام تصویری موجب افزایش قدرت برند شده و جنبه ارتباطات بصری برند را به شدت تقویت می کند. طراحی چنین سیستمی شامل عناصر گرافیکی و تایپوگرافی، رنگها و تصویرهای مورد استفاده، می تواند مناسب برای وب سایت، کارتهای ویزیت، کاتالوگها، بروشور و حتی فایلهای تصویری باشد.
این روش علاوه بر تاثیرخوبی که در اثربخشی برند خواهد داشت، موجب صرفه جویی در هزینه و زمان هم خواهد شد.
در این مورد به طور مثال می توانیم Coca Cola رو در نظر بگیریم؛ به این صورت که در هر زبانی که نوشته شود باتوجه به سبک تصویری خاصی که دارد (تایپوگرافی خاص، رنگ قرمز خاص، روبان معروف و حبابهایش) همیشه شناخته می شود، حتی روی شیشه و لیوان.
معرفی نام تجاری به سایرین و در بازار
همیشه در اول کار اشتیاق خاصی بای معرفی یک برند به بازار وجود دارد. باتوجه به اینکه همیشه گفته می شود تنها یک تاثیر خوب اولیه بر بازار وجود دارد، بنابراین باید این کار را به درستی انجام دهیم.
برای اینکه بتوانیم تصویر رقابتی ز برند خود در بازار نشان دهیم و از فرصتی که برای رساندن پیام برندمان به مردم داریم درست استفاده کنیم، باید از همان ابتدای کار گامهای اساسی برای این منظور برداریم.
گامهای معرفی برند
- برنامه ریزی: تمام جاهایی را که باید نام برند در آنجا استفاده شود با تیم خود بررسی کنید و تمامی جزییات مانند طراحی فرمهای مختلف سازمانی، آماده سازی اقلام مختلف را مورد توجه قرار دهید.
- آموزش کارمندان بخش بازاریابی و فروش: افرادی مثل کارمندان بخش بازاریابی و فروش ، ارتباط با مشتری و تبلیغات ، نمایندگی ها و … را که بیشترین استفاده از برند را دارند آموزش دهید.
- رونمایی از نام درون سازمان: با برگزاری یک مراسم کوچک و رسمی از نام جدید در داخل سازمان رونمایی اولیه از برند برای کارکنان و همکاران را انجام می دهیم. ادر این مرحله تمام کارکنان لازم است تا حد امکان بر امور مسلط باشند. انجام معرفی به این روش برای همکاران سازمان بهتر از این است که کارکنان چنین خبری را از مشتریان بشنوند یا از طریق دیگری از آن مطلع شوند.
- رونمایی عمومی نام: این مرحله زمانی است که وب سایت، بروشورها و کارت ویریتمان آماده شده اند و نام و لوگوی شرکت و پیامهای کلیدی در وب سایت شرکت قابل دسترس عموم است.
نتیجه گیری :
- انتخاب نام تجاری اولین بخش از فرآیند برندینگ، تمام کار نیست.
- بعد از نهایی کردن نام ، لازمست اقداماتی در جهت جلوگیری از سوء استفاده از نام برند و امکان جعل آن صورت پذیرد. ثبت نشان تجاری در این مرحله حایز اهمیت است.
- برای ماندگار کردن نام برند در ذهن مخاطب و مشتریان احتمالی نیاز به طراحی لوگو و تکمیل هویت و به تصویر کشیدن داستان برند داریم. مخاطب بدون اینکه تصویری از برندما در ذهن داشته باشد نمی توانند آن را یادآوری کنند.
امیدواریم از این نوشته که در تکمیل بحث نام تجاری بود استفاده کافی برده باشید و در بخش پایانی سلسله مطالب نام تجاری که به موضوع نام گذاری مجدد و تغییر نام خواهیم پرداخت، همچنان با برنژ باشید و برای داشتن برندی موفق دانش خود را درباره نام تجاری به روز کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.