جستجوی نام تجاری و مراحل مربوط به فرآیند انتخاب نام تجاری و برند

فرآیند تولید نام

جستجوی نام تجاری

جستجوی نام تجاری، فرآیندی شامل گام ها و مراحل مشخص و از پیش تعیین شده ای است که بدون توجه به آنها رسیدن به نام خوب ناممکن خواهد بود.

لزوم استفاده از روشهای آگاهانه، هدفمند و استراتژیک در جستجوی نام تجاری لازمست بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد.


آنچه که در سری مقالات انتخاب نام تجاری تا به الان  به آن رسیدیم ، متوجه شدیم که نام تجاری برخلاف ظاهر یک کلمه ایش، برای خودش دنیایی است. دنیایی پر از تعاریف و مفاهیم گوناگون با برخی اصول و ویژگیهای خاص خودش.

پیش نیازهای رسیدن به نام تجاری
شناخت انواع نام تجاری
ملاحظات قبل از انتخاب نام
ویژگی های نام موفق

با مرور مطالب متوجه می شویم موفقیتهای نام تجاری برندها بی دلیل نبوده و طوری نبوده که برندی فقط بر اساس خوشایند بودن یا خوش آوازبودن برای یک شرکت یا محصولی به کار گرفته شده باشد.

(روشی که درانتخاب اسم یک نوزاد معمولا به کار میره و در آن فقط خوشایند بودن اسم و مدروز بودن و زیبایی اسم بیشتر در آن مطرح است).

با توجه به این مقدمه در این بخش می خواهیم فرآیند آگاهانه در تولید یک اسم رو بشناسیم.

در یک فرآیند آگاهانه همونطور که از خود عبارت هم مشخصه، از همان ابتدا باید ذهنمون رو درگیر موارد و پرسش و پاسخهایی بکنیم که بتونه ما رو به به نتیجه مثبت و دلخواه و موثر در کسب و کارمان برسونه.

نه اینکه پس از کلی تلاش و صرف زمان و هزینه به اسمی برسیم که هیچ سنخیتی با اهداف و افکارمون نداره و مرتبط با حرفه مون هم نیست.

حالا چطور می خوایم این فرآیند رو شروع کنیم؟

برنژ ار این فرآیند به عنوان سفری ناشناخته یاد می کنه که برای شروعش باید یه سری مقدماتی چیده بشه.

پس

برای سفری که پیش رو داریم یعنی سفرنام تجاری (که برای اکثریتمون ناشناخته است) ، ابتدا یه نقشه راهی رو باید ترسیم کنیم تا بتونیم تا حد امکان به دور از هرگونه مشکلات احتمالی در طول مسیر، به مقصدمون برسیم.

حالا یه سوال:

آیا ممکنه با دنبال کردن نقشه راه، رسیدن به مقصد موردنظر ممکن نباشه ؟

به نظر من که اگه کسی مسیر نقشه رو دنبال کنه، در رسیدنش به مقصد نمیشه شکی داشت – مگر اینکه تو مسیر یک تابلوی اشتباهی سر راه کسی سبز بشه.

توجه به این مثال اهمیت مراحل رو برامون روشن تر میکنه.

پس ببینیم این علایم که قراره در سفرنام تجاری راهنمای ما  باشن چیا هستن؟

طبق تجربه برنژ و بر اساس مطالعاتی که داشتیم ، به این نتیجه رسیدیم که هر فرآیند انتخاب نام برندی حداقل شامل پنج مرحله است و لازمه برای رسیدن به یک نام موفق به ترتیب این مراحل رو طی شوند.

حالا ببینیم مراحل فرآیند انتخاب/خلق/ کشف نام تجاری کدام ها هستند؟

نکته مهم: بسته به تفاوت نوع نگاه هرشخصی به نام تجاری و زمان و ابتکار عملی که برای رسیدن به یک نام صرف می کند، استفاده از واژه مناسب از بین واژه های انتخاب، خلق یا کشف را به عهده خود شما می گذاریم.

امیدواریم پس از رسیدن به نام برند دلخواهتون،بر اساس تجربه که در پروسه نام تجاری به دست میارید، نظرتون رو در مورد مناسب بودن یکی از این سه گزینه درمورد نام تجاری از طریق کامنتها با ما در میان بذارید.

انتخاب؟ خلق؟ کشف؟ 

به نظر من پاسخ به این سوال هست که میزان علاقه مندی و پشتکارمون رو در رسیدن به نام موفق صراحتا بهمون نشون میده و خودش یه نوع آمادگیه برای برداشتن گام های جدی بعدی به سوی نام تجاری.


مراحل فرآیند انتخاب، خلق یا کشف نام تجاری

مرحله اول: تحقیق و بررسی اولیه
مرحله دوم: نوشتن داستان کسب و کار
مرحله سوم: جستجوی نام
مرحله چهارم: مقایسه و ارزیابی
مرحله پنجم: انتخاب نهایی و اجرا


تحقیق و بررسی اولیه

قبل از شروع نام گذاری همانند خیلی از کارهای دیگه نیاز داریم یه سری مقدماتی رو ب برای اقدامات بعدیفراهم کنیم.
در این مرحله از فرآیند به عنوان زمینه سازی برای نام گذاری برندمان، می پردازیم به بررسی اینکه :

چه مواردی رو در استراتژی مد نظر دادیم؟
مشتریان و مخاطبان هدف برندمون چی کسانی هستند،؟
چه پیشنهاداتی رو می تونیم در بازاریابی ارائه کنیم
، ؟
چه مزایا یا تفاوتهایی نسبت به رقبامون داریم
، ؟
چه ویژگی منحصر به فردی داریم
، ؟
نامهایی که رقبا ازشون استفاده کردند کدامها هستند
؟

و در واقع صنعت و بازاری که مرتبط با فعالیتهامون هست را مرور می کنیم.

در این مرحله همینطور مسایل و افراد درون شرکت و نقش افراد در انتخاب نام رو هم مورد توجه قرار می دهیم و اینکه چه مجوزها و چه مراحل قانونی در حین پروسه باید طی شود.

نکته مهم:

شناخت مخاطبین هدف برند، به عنوان اولین قدم در بحث فرآیند نام گذاری از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چرا که کل استراتژی برند و فعالیتهای بازاریابی به آن وابسته است.

داستان کسب و کار

هر برند موفقی یک داستانی پشت سرش دارد و اینکه این داستان چطور شکل گرفته بسته به نوع نگاه و دقیق بودن پاسخ ما به پرسشهایی است که در مرحله ابتدایی و قبل از انتخاب نام برند با خود مطرح کرده ایم.
در این بخش لازمست که یافته ها و موارد استراتژیک مورد نیاز برای نام را مکتوب کنیم . سبک و سلیقه مان را از نقطه نظر خلاقیت و ابتکار توضیح دهیم تا به مفاهیمی برسیم که نقطه تمایز ما با رقبایمان را مشخص کند.
این نوشته به ما کمک می کند از تقلید و تکرار روشهایی که سایر برندهای رقیب به کار گرفته اند، جلوگیری کنیم و مسیری متفاوت و خلاقانه را پیش بگیریم.
در نوشتن داستان کسب و کار باید تمام ویژگیهای منحصر به فردمان را در نظر داشته باشیم و از به کاربردن واژه های مبهم و تکراری مثل کیفیت محصول، مشتری مداری، اخلاق ، نوآوری و … که در بسیاری از برندها مورد استفاده قرار می گیرد خودداری کنیم. در غیر اینصورت به نتایجی مشابه سایر برندها خواهیم رسید که هدفمان نیست. هدف ما در وهله اول متفاوت و متمایز بودن است.

پاسخ کامل به موارد کلیدی در این بخش را جدی بگیرید:

– منابع کلیدی برای نام گذاری
– اعضای تیم نام گذاری
– زمان بندی پروژه و میزان بودجه
– نوع نام دامنه، محدودیتها و مجوزهای قانونی
– مزایای کلیدی محصول، خدمت یا شرکت
– توصیف کسب و کارتان در صد کلمه
– سه تا پنج واژه کلیدی کسب و کار و برندتان
– نقطه تمایز با رقبا
– چرایی ایجاد کسب و کارتان
– تصویری که به نظر شما شرکت و کسب و کارتان تداعی می کند
– ویژگی منحصر به فرد کسب وکارتان
– نحوه ارتباط نام محصولتان با شرکت
– مخاطبان مورد نظر کسب و کارتان
– رقبا و جایگاهشان در بازار
– چه سبک نام گذاری را ترجیح می دهید (رجوع به بخش ایده ها و روش های کاربردی برای خلق نام تجاری یا برند )
– تصویری که از دو سال آینده کسب و کارتان دارید

و سوالهای دیگری که هر چقدر پاسخ کاملتر و با جزئیات بیشتری داشته باشید، خلاقانه تر خواهید بود و متمایزتر.

جستجوی نام

همانطور که قبلا هم تاکید شده امروزه رسیدن به نام متمایز و غیرمعمول و قابل مالکیت کار چندان آسانی نیست ( البته که ممکن است) و استفاده از روشهای خلاقانه معمول مانند طوفان فکری دیگر موثر نیست. به این دلیل که این روش نتیجه ای جز نامهای تکراری و پیش پاافتاده قبلا استفاده شده نخواهد داشت.

بنابراین

باید به دنبال روشهای خلاقانه و منحصر به فردی باشیم تا ما را به نام مطلوب، جذاب و متمایزی برساند که برند ما را در افکار عمومی و مخاطبان طنین انداز کند و به جایگاه خوبی در ذهن مشتری برساند.
با توجه به شناخت انواع نام و وجود الگوها و ایده های مختلف ، افراد بسته به سلیقه و سبک و نوع هدف و استراتژی کسب و کارشان می توانند انواع مختلفی از آنها را به کار بگیرند و با تلفیق آنها با قوه ابتکار و خلاقیت به نام منحصر به فردی هم برسند ( به شرط داشتن حوصله و پشتکار لازم) .

خیلی مواقع بررسی این ایده ها و الگوهای موجود مرتبط با نام های تجاری الهام بخش بوده و باعث به وجود آمدن سبک جدید و نام های جدیدی می شوند. ولی اینکه چطور بتوانیم به نحو احسن از این الگوها استفاده کنیم شاید برایمان جای سوال باشد.

در اینجا روش استفاده از این الگوها را با هم مرور می کنیم:

روش کلی به این صورت است که

  • ابتدا برای هر الگویی که می شناسیم و مورد نظرمان است، چندین کلمه را در نظر می گیریم و در ادامه به بررسی آنها پرداخته و در مرحله اول اسامی رو که ظاهرا مناسب نیستند و نمی توان دامنه های دات کام و دات آی آر برایشان ایجاد کرد را حذف می کنیم.
  • در مرحله بعدی بقیه اسامی رو دوباره بررسی می کنیم و بسته به معیارها و ویژگیهای نام خوب ( مقاله قبلی) دوباره به حذف برخی دیگر اقدام می کنیم تا به یک لیست محدود و منسجم تری از اسامی برسیم و در ادامه فرآیند که در مرحله ارزیابی توضیح داده خواهد شد از میان آنها به انتخاب نهایی خواهیم رسید.

اینکه بدانیم چه نوع کلماتی را در این الگوها می توانیم قرار دهیم، کمک شایانی به ما خواهد کرد تا بتوانیم در کوتاه ترین زمان ممکن به نام دلخواه برسیم.

برای تشخیص این کلمات توجه به داستان برند و توصیف اولیه صد کلمه ای در مورد کسب و کار و واژه های کلیدی توصیف کننده برند، خیلی کمک کننده است. به این دلیل که عصاره برند در آن نهفته است و نام برند بی ارتباط به آن واژه ها نباید باشد.

برای رسیدن به کلمات اصلی با مرور داستان برند و جزییات آن، جملات و ایده هایی که به ذهنتان می رسد را یادداشت کنید. ممکن است در حین انجام این کار ، ایده ها و کلمات جدیدی هم در ذهنتان جرقه بزند که با یادداشت آنها هم حداقل به ۵۰ مفهوم می توانید برسید.

  • در مرحله بعدی این مفاهیم را جداگانه بررسی کرده و با استفاده از روشهای زیر می توانید در مورد هر مفهموم به چند واژه برسید.

با استفاده از فرهنگ جامع آنلاین (به هر زبانی که برایمان مقدور است، اشراف به چند زبان مختلف تاثیر خوبی در انتخاب نام دارد) می توانیم در مورد یک مفهوم به جمع آوری واژه های مناسب حتی به زبانهای مختلف بپردازیم و به چندین واژه مختلف در مورد یک مفهوم برسیم.

  • حتی با استفاده از دیکشنری تصویری Thesaurus می توانیم از ایده ای به ایده دیگر برسیم و دامنه واژگان را گسترش دهیم.

www.thesaurus.com

در رسیدن به مفاهیم و ایده های مختلف از یک کلمه کلیدی ، بسته به دانش و مهارت های زبانی مختلفی که هر کس از آنها برخوردار است نتایج مختلفی هم حاصل خواهد شد.

  • وب سایت زیر تعداد زیادی مترجم آنلاین برای زبانهای مختلف را در اخنیارمان قرار می دهد.

    www.stars21.co/translator

حال که به مجموعه ای از واژگان رسیده ایم و فهرستی از واژگان را تهیه کرده ایم، برای ایجاد نام جدید می توانیم روش های زیر را به کار بگیریم:

  1. از طریق جاگذاری آنها در الگوهای مختلف یا به کاربردن ترکیبهای مختلفی قبلا به برخی آنها پرداختیم (مقاله قبلی) می توانیم نامهای جدید را ایجاد کنیم.
  2. همینطور علاوه بر استفاده از الگوها می توانیم نامهای زیادی را با ترکیب بخشهای مختلف کلمات با پیشوندها یا پسوندها به دست آوریم.

یادآوری و تمرین:

سعی کنید برای هر کدام از ایده های خلاقانه ای که به ذهنتان می رسد یا الگوهایی که در مقاله

ایده های کاربردی در خلق نام تجاری متمایز (روشهای ایجاد نام تجاری)

به آن پرداخته شده حداقل ۵ مورد نام پیشنهاد دهید. این تمرین فکرکردن به روشهای متفاوت را به ما می آموزد . درست است که در میان این کلمات ، احتمال وجود کلمات نامناسب یا حتی بد هم وجود دارد ولی فراموش نکنید که در پس هر ایده بدی ممکن است یه ایده خوب و یه جرقه ذهنی نهفته باشد.

نکته مهم:

پیش از هر تصمیم جدی در مورد انتخاب واژه ها حتما به معنی نام مورد نظرتان در فرهنگها و زبانهای مختلف توجه کنید، به ویژه اگر درباره توسعه برند در سطح جهانی می اندیشید.

امیدواریم تا الان تونسته باشین پا به پای برنژ گام های رسیدن به مجموعه نام ها را طی کرده باشید و با استفاده از روشهایی که گفته شده فهرستی از نامها رو برای ارزیابی در مرحله بعدی تهیه کرده باشین.

در این بخش که تقریبا به میانه راه سفر نام تجاری رسیدیم یه نفسی تازه می کنیم و سفر نام تجاری را با دو گام باقی مانده تا نام نهایی به پایان خواهیم برد.

مقایسه و ارزیابی

در این بخش به بررسی و ارزیابی نام هایی که به روشهای فوق به دست آورده ایم می پردازیم. مطمئنا این مرحله هم مانند مراحل قبلی نیاز به این خواهد داشت که جهت جلوگیری از انحراف مسیر و دور شدن از هدفمون، یه سری مسایل را قبل از مقایسه و ارزیابی اسمها در نظر داشته باشیم.
حتما خیلی از اوقات براتون پیش اومده که طبق سلیقه تون کیفی، کفشی یا هر وسیله ای را خرید کردین و با بمبارانی از نظرات مثبت و منفی اطرافیان هم مواجه شدین، باید آدم خیلی قوی باشین که تو این موقعیت نظرات منفی دوستانتان حس و حالتان را نسبت به خریدتان و تصمیمتان عوض نکند.
در انتخاب اسم هم موقعیت مشابهی و حتی به شدت منفی تری از آن وجود خواهد داشت، به ویژه اگر آمادگی برای مواجهه با آن را نداشته باشید.
بنابراین
لازمست قبل از ارزیابی نکاتی رو مورد توجه قرار بدیم تا در ارزیابی دچار خطا نشویم.

شناخت مواردی که ارزیابی را با مشکل مواجه می کنند

• استفاده از عبارت دوست داشتنی بودن
چون دوست داشتنی بودن یک مفهوم قابل تعریفی نیست و تعریف آن نسبت به افراد مختلف متفاوت است، تاثیر مثبتی در ارزیابی نخواهد داشت.

• عدم شناخت استانداردهای یک نام خوب
اولین ویژگی در انتخاب نام خوب متمایز بودن آن است، چون اغلب افراد اسمهایی را دوست دارند که برایشان آشناست ومطابق با عرف جامعه است، ارزیابی با مشکل مواجه خواهد شد.
• نظرسنجی و رای گیری در مورد نام های محبوب
در توضیح این مورد همین نکته کافیست که هیچگاه نمی توان در مورد موضوعی یا ایده ای موافقت صددرصد افراد را جلب کرد. بنابراین انتخاب بر اساس رای گیری از نظر استراتژیک روش اشتباهی است.

• انتظار از نام برای نشان دادن جایگاه برند در بازار
جایگاه سازی به عنوان یک مفهوم پیچیده را به هیچ عنوان نمی شود در یک کلمه گنجاند. همچنین چطور ممکن است از کلمه ای برخلاف معنای لغوی آن، مفهوم دیگری در ذهن ایجاد کرد؟

بهترین روشی که قبل از ارزیابی نامها می توانیم پیش بگیریم

• بدانیم که نام خوب نامی است که ذهنیت مثبت و متمایزی از شرکت یا محصول ما را در ذهن مشتریان احتمالی برند ایجاد می کند.
• تعریفی دقیق از برندمان داشته باشیم و بدانیم که سمبل چه چیزی است، چه ویژگی و چه مزایایی برای مشتری دارد، چه حسی را به مشتری منتقل می کند و چه تصویری را تداعی می کند.
• نکته مهم دیگر اینکه بدانیم شایسته ترین افراد برای ارزیابی نام، مخاطبین نهایی شما هستند، نه افراد درون سازمان.
• برای دریافت بازخورد از مخاطبین یا مشتریان بالقوه در مورد نامها، بدون توضیح زمینه کسب و کار تان از آنها بخواهید فقط در مورد حسشان و چیزی که در ذهنشان تداعی می شود توضیح دهند. حتی اگر نامی را هم دوست نداشتند دلیلش را جویا شوید.
(در مورد دریافت بازخورد توجه به این اصل مهم است که در تصمیم گیری نباید بیش از حد به خردجمعی تکیه کرد ولی برای رسیدن به دیدگاهی عینی اهمیت بالایی دارد.)
• شرایط لازم برای مالکیت نام برندی که دامنه اش دست یافتنی باشد را در نظر بگیرید. نامی که دامنه آن آزاد باشد را در الویت قرار دهید.
• پس از رسیدن به فهرست نهایی نام های مورد علاقه مان، دسترسی به نشان تجاری آن را با جستجو در وب سایت مربوطه آن بررسی کنیم تا از بروز مشکلات احتمالی در آینده به دلیل تشابهات اسمی جلوگیری کنیم. هر نام شگفت انگیزی باید مالکیت نشان تجاریش نیز از آن خودش باشد.
( تفاوت نام تجاری و نشان تجاری و نحوه ثبت نشان تجاری به زودی…)

نکته مهم : برای جستجو در مورد آزاد بودن نام دامنه، باید دقت کافی در انتخاب وب سایتهای جستجوی نام دامنه داشته باشید و از هر وب سایتی برای جستجوی نام دامنه مورد نظرتان استفاده نکنید.

انتخاب نام نهایی

آخرین مرحله سفر نام تجاری را در واقع توجه به نکاتی تشکیل می دهد که از آنها به عنوان فیلترهایی برای رسیدن به نام نهایی از میان نامهای منتخب یاد می کنیم.

این فیلترها عبارتند از:
تناسب نام با اهداف استراتژیک
– تداعی کننده تصویر ذهنی مثبت و مناسب
– گوش نواز و خوش آوا از نظر شنیداری
– خوش ترکیب و زیبا از نظر نوشتاری
– همخوانی با معیارهای نام خوب: غیرمعمول، با معنی، قابل تصرف

با توجه به مراحلی که گذشت متوجه شدیم که

نام گذاری با تمام پیچیده بودنش ، کار زیادسختی نیست. به شرطی که نقشه راه مشخص و روشنی داشته باشیم.

نتیجه گیری :

– نام تجاری و نام گذاری به عنوان بخش مهم از فرآیند برندینگ، کاری بسیار پیچیده و نیازمند زمان و حوصله کافیست و قبل از شروع سفر نام تجاری حتما باید مقدمات لازم برای آن فراهم شود.
– هر نامی که بدون استزاتژی و بی هدف انتخاب شود، محال است که بتواند رشد و توسعه یابد.
– برای پیشگیری از بروز خطا انحراف از مسیر مقصد، لازم است در هر مرحله از فرآیند به نکاتی که در این مقاله مطرح شده، توجه شود.

در اینجا مبحث انتخاب نام تجاری را به پایان می بریم و ممنونیم که تا انتهای مسیر، همسفر برنژ بودید.

امیدوارم با نکته های عملی و کاربردی که طی این مقاله و بخشهای گذشته مربوط به نام تجاری آموختید، به یک نام تجاری منحصر به فردی رسیده باشید و با پیامهای خودتان برنژ را هم در شادی خودتان سهیم کنید.

در بخش بعدی از سری مقالات نام تجاری قرار است درباره  اقدامات لازم بعد از انتخاب نام نهایی و روش معرفی نام تجاری (برند) مطالبی را ارائه کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید