نکاتی که قبل از انتخاب نام برند (کسب و کار) باید بدانید + راهنما

انتخاب نام

شناخت انواع نام تجاری و آشنایی با نکات مهم مربوط به آن، نه تنها مسیر و فرآیند نام گذاری را برایمان هموار می سازد، بلکه روشی را به ما نشان میدهد که نیازی به آزمودن خطا ندارد.


این مقاله نقشه راه مشخصی است، به عنوان همسفر ما در سفر به دنیای انتخاب نام تجاری

همونطور که در مقالات قبلی هم عنوان شد، برند یا نام تجاری به دلیل اهمیتش در معرفی و القای هویت برند ، حرف اول را برای مخاطبانش می زند و هدفش تسخیر ذهن و قلب مشتری است و در یک یا چند کلمه می تونه کل داستان برند رو به مخاطبانش منتقل کنه.

اما

آیا هرنام تجاری می تونه نقشش رو به نحو احسن ایفا کنه؟

آیا تا حالا فکر کردیم

چرا با وجود این همه نام و برندی که هر روزه مواجه می شیم، فقط تعداد معدودی از اونا تو ذهنمون می مونه؟

چرا فقط بعضی از نامها جلب توجه می کنن ؟

و صدها چرای دیگری که میشه در دنیای نام تجاری، برندها و کسب و کارها مطرح کرد و جز علامت سئوال، پاسخی براشون نداشت.

( حداقل تا الان که داریم این مقاله رو می خونیم شاید در مورد نام تجاری و برندهای موفق برای خیلی هامون اینطور بوده و واقعا به دلیل موجهی برای موفق بودنشون نرسیدیم)

آیا میشه گفت تو دنیای کسب و کارها هم، نام تجاری و برند خوش شانس و بدشانس داریم؛
همونطور که خیلی هامون ممکنه وقتی دلیل خوبی برای چیزی نداشته باشیم مستقیم ربطش بدیم به شانس؟

مخصوصا تو مواردی که به موفقیت یه فرد یا کسب و کاری مربوط می شه.

جدای اینکه نظرمون چی هست و چی فکر می کنیم

این مقاله می خواد به نکاتی اشاره کنه که می تونه در ابتدای راه نام گذاری کمک بزرگی برامون باشه.

امیدواریم تا اینجا دو مقاله قبلی برنژ درباره شناخت نام تجاری و اهمیت و نقش آن در برندسازی رو مطالعه کرده باشین و چند قدمی بیشتر با شروع فرآیند انتخاب نام فاصله نداشته باشین.

راهنمای کامل شناخت و انتخاب نام تجاری برای کسب و کار (برند)
نام تجاری چه نقش و اهمیتی در برندینگ دارد؟ (قدرت اسم در برندینگ)

و الان به این بخش رسیده باشین ، که قراره بار و بنه سفرمون به دنیای نام تجاری رو برامون یادآوری کنه و آماده سفرمون کنه به دنیای نامها و برندها.

تصویر

چرا که تو این سفر هم مثل یه سفر واقعی، برای رسیدن به مقصد نهایی راههای مختلفی وجود داره و بدون آمادگی قبلی، شاید مسیری رو انتخاب کنیم که مسیر ناشناخته ای باشه، مسیری پر خطر و بدون هرگونه جاذبه و جذابیتی.

پس حالا با هم ملزومات سفر نام تجاری رو مرور می کنیم.

پیش نیازهای رسیدن به نام تجاری

• شناخت انواع نام تجاری
• ملاحظات قبل از انتخاب نام تجاری
• ویژگی های نام موفق
• اشتباهات مرسوم در انتخاب نام تجاری
• بررسی ایده های نام گذاری در برندهای جهانی و ایرانی

شناخت انواع نام تجاری

اگر نگاه دقیقی به نامها و برندهای مختلف بیندازیم متوجه می شویم یه سری شباهتهایی بین نامها از نظر ظاهری وجود داره و یه سری از برندها نسبت به برندهای دیگر، شاید جذابیت بیشتری داشته باشه.

میشه گفت این شباهتها و جذابیتها، شاید با نوع و دسته بندی اسمها ارتباط داشته باشه.
البته هر دسته از اسمها می تونن با ویژگیهای خاص خوشون، جذابیت ویژه ای برای کسب و کارها، محصولات و شرکتها با توجه به فعالیتهاشون داشته باشن.

خلاصه اینکه
باید توجه خاصی به نوع نامی که قراره انتخاب کنیم، داشته باشیم و برای این کار لازمه که با دسته بندی کلی نامها آشنا بشیم تا بتونیم انتخاب درست و دقیقی برای نام برندمون داشته باشیم.

با توجه به اینکه دسته بندی های مختلفی در مورد نام ها وجود داره، ما در اینجا فقط موارد مهم و پرکاربردی رو بررسی می کنیم.

دسته بندی نام تجاری

سه گروه اصلی که نام تجاری را در خود جای می دهند عبارتند از:

۱٫ نامهای توصیفی:

نام های توصیفی ، خدمات یا محصولات را توضیح می دهند. ابهامی در این سری نام ها وجود ندارد و به راحتی در ذهن می نشینند. مفهوم کاملا واضح و آشکاری دارند. مثل Whole Foods

۲٫ نام های اشاره کننده:

این نوع نام ها به چیزی اشاره دارند که محصول یا شرکت ارائه می کند. این نوع نامها می توانند از دسته نامهای استعاره ای، قیاس یا شباهت و همینطور تداعی کننده باشند. مثل توئیتر
این دسته به دلیل منحصر به فرد بودن و کاربردی بودنشان جزو محبوب ترین نام های تجاری هستند. این نوع نام روش خلاقانه ای در ایجاد ارتباط معنایی با ایده پشت اسم محسوب می شود که باعث ماندگاری نام در ذهن مشتری می شود.

۳٫ نام های تهی:

این نام ها هیچ ارتباطی با محصول یا خدمات ندارند. به عنوان مثال ، نام Apple
در این دسته قرار می گیرد. نام های ابداعی هم بخشی از این دسته هستند. مثل Kodak
این گروه نام ها انعطاف پذیری بالایی دارند و در هر زمینه ای از فعالیتها و کسب و کارها به کار می روند. برای معرفی و بازاریابی نام های تهی ، نیاز به صرف زمان و منابع بیشتری داریم.

در میان این سه دسته اساسی از نام ها، ده ها نوع نام وجود دارد که می توان آن را برای انتخاب کلمه یا عبارت مناسب برای نشان دادن نام تجاری خود استفاده کرد.
شناخت انواع نام ها فرصت ها ی مختلفی را در انتخاب نام تجاری فراهم می کند و باعث رشد قوه تخیل و خلاقیت در انتخاب و خلق نام های جدید می شود.

ملاحظات قبل از انتخاب نام تجاری

علاوه بر شناخت نام ها، موارد دیگری که به ما در انتخاب نام قوی کمک می کند، آشنایی با مواردی است که توسط خیلی از برندها از قبل تجربه شده و امروزه ما با رجوع به آنها می تونیم از تجربه آنها به عنوان ابزاری برای رسیدن به نام خوب استفاده کنیم و در انتخاب نام آنها را در نظر داشته باشیم. (همانطور که بارها شنیده ایم آزموده را آزمودن خطاست)

مواردی که در انتخاب نام امروزه جزو توصیه های عمومی به حساب می آید و در کنار توجه به آنها باید جوانب دیگری هم در نظر داشته باشیم عبارتند از:

  • کوتاهی نام
  • به یاد ماندنی بودن نام
  • املای آسان کلمات

که لازم است در توجه به این موارد حتما به این سه نکته هم توجه داشته باشیم که

کوتاهی نام همیشه دلیل بر عالی بودن نام نیست. به این دلیل که خیلی از مواقع نامهای طولانی ولی با مفهوم ماندگارتر از نامهای کوتاه هستند.

ماندگاری یک کلمه در ذهن دلایل مختلف دیگری علاوه بر نوع کلمه داره. فقط با دیدن ظاهر کلمه نمیشه متوجه شد که یک کلمه در خاطر می ماند یا نه. یکی از این عوامل کمک کننده به ماندگاری نام در ذهن، می تواند ذهنیت قبلی فرد شنونده نسبت به نامی باشد که می شنود.

املای آسان کلمه هم امروزه با توجه به ظهور اینترنت و افزایش و تنوع برندها و امکان ایجاد تایپ به صورتهای مختلف، ترکیبی حروف و اعداد و تلفظ های مختلف گزینه مناسبی برای انتخاب نمی تواند باشد. شاید در بعضی مواقع کلمات با املای سخت بیشتر از کلمات با املای آسان در خاطر بمانند.

 

ویژگی های نام موفق

۱- تا حد امکان دنبال اسم غیر معمول باشیم

اسمهای معمولی به شدت در فضای کسب و کار اشباع شده اند و توجه مخاطب را به خود جلب نمی کنند. هر چقدر از قدرت خلاقیت و ابتکار در انتخاب نام و منحصر به فرد بودن آن بهره بگیریم ، بهترین نتایج را شاهد خواهیم بود.

۲- تا حد امکان به دنبال اسم معنی دار باشیم

اسم معنی دار راحت تر در ذهن می ماند. خود کلمه است که توجه مخاطب را بدون نیاز به تعریف آن در اولین برخورد به خود جلب می کند. در توجه به معنی دار بودن کلمه لازمست معنی را از جنبه های مختلف مد نظر قرار دهیم:

• بافت اجتماعی و دیدگاه عموم
• بافت فیزیکی، ظاهر و گرافیک
• ذهنیتها و تجارب قبلی
• از نظر تلفظ و لحن و آواشناسی

۳- قابلیت مالکیت نام را مورد توجه قرار دهیم

این قابلیت امروزه از دو نظر باید مورد توجه قرار گیرد. هم در سطح ملی و هم در سطح بین المللی به واسطه ثبت نام دامنه و با هدف گسترش کسب و کار در آینده.

۴- به هیچ وجه از مخفف ها و حروف اول نام و نام خانوادگی استفاده نکنیم

تعداد محدودی از این قبیل نام ها جایگاه خود را پیدا کرده اند، چون جزو اولین ها بوده اند. اسم های مخفف زیادی امروزه وجود دارند که همگی گمنام هستند. IBM معروف بودن و ماندگاریش به این دلیل است که جزو اولین مخفف هاست، نه اینکه اسم مخفف است.

بنابراین متوجه شدیم که:

امروزه برای داشتن نام تجاری خوب و برای اینکه بتونیم نامی داشته باشیم که آن را به برند تجاری تبدیل کنیم، با انتخاب های محدودتری مواجه هستیم. به همین دلیل لازمست تا جایی که ممکن است از دانش روز در این خصوص بهره مند شویم و با کسب اطلاعات بیشتر مسیر رسیدنمون به آن را راحت تر و سریع تر کنیم.

آنچه که در این بخش پرداختیم مروری بود بر نکات مهمی که قبل از شروع فرآیند انتخاب نام تجاری لازمست مورد توجه قرار گیرد.

در مقالات بعدی جهت تکمیل اطلاعات اولیه در خصوص نام تجاری،
قبل از پرداختن به مراحل فرآیند انتخاب نام تجاری به دو موضوع زیر خواهیم پرداخت:

اشتباهات مرسوم در انتخاب نام تجاری
این اشتباهات شاید از نظر ظاهری و در اولین مرحله به نظر صاحبان کسب و کار جویای نام زیاد مهم نباشند، بی تفائتی نسبت با آنها هزینه مادی و معنوی بسیاری را در آینده متوجه کسب و کار و برندشان می کند. چه بههتر که در همین ابتدا با مرور آنها ( در بخشهای بعدی) از بروز مشکلات مربوط به نام تجاری و هدر رفتن زمان جلوگیری کنیم.

بررسی ایده های نام گذاری در برندهای جهانی و ایرانی
بررسی موارد مربوط به برندهای مختلف و پرآوازه نگرش خوبی در انتخاب نام درست و بررسی جوانب مختلف آن به ما میدهد که در آینده به آنها خواهیم پرداخت.

برنژ از پیشنهادات و نظرات شما دوستان در سفر نام تجاری صمیمانه استقبال می کند.

2 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید