آموزش پرتاب صدای درست و بر طرف کردن موانع آزادی صدا در فن بیان

یکی از مهم ترین و جذاب ترین بخش های فن بیان، زیبایی صداست و آزاد سازی صدا شاید مهم ترین گام برای رسیدن به صدای زیبا در فن بیان تلقی شود .

پرتاب صدا یا آزادی صدا چیست؟

پرتاب صدا همان خروج صداهایی‎ست که توسط اجزای طبیعی تکلم انسان انجام می شود.

در واقع اصطلاح پرتاب صدا بر خلاف تصور به معنای ایجاد صدای طبیعی‎ست.
اما از آنجایی که تعریف صدای طبیعی در میان مردم تا حدودی دچار اختلال شده از واژه ی پرتاب صدا استفاده می کنیم.
در ادامه با این اختلال تعریفی که از عادات گوش نشات می گیرد نیز آشنا خواهید شد.

پرتاب صدا و نقش آزادی صدا در فن بیان

انسان زمانی شدیدا که تحت تاثیر احساساتش قرار می گیرد، از بیشترین توان صدایش استفاده می کند.

هم مانند تماشاچیان مسابقات اعم از فوتبال، والیبال، … که دهان شان را تا آخر باز کرده و با تمام توان به تشویق تیم مورد علاقه شان می پردازند ، شما هم باید مانند آنان به عنوان هنرمندی که در حیطه علاقه خود نیازمند صدایی رسا و پرحجم است از پتانسیل باز بودن دهان استفاده کنید .

اگر دقت کنید همه ی حیوانات برای تولید صدا در فاصله های متفاوت دهان شان را باز می کنند. چرا که با دهان بسته این عمل ممکن نیست ، حتی نوزادان هم با دهانی باز گریه می کنند و صدای خود را با وجود موانع، طبقات مختلف به گوش مادر خود می رسانند.

و شما هم احتمالا قطعا در دوران مدرسه کلاس خود را روی سر تان می گذاشتید.
که در همان حال و هوای کودکی، در مدرسه و حتی مکان های متفاوت شما مشغول خواندن و نوشتن بودید و این یعنی به شکلی ناخواسته سکوت را به خودتان تحمیل می کردید در واقع همین موضوع باعث شد تا دهان تان را به اندازه باز نکنید و بعد از آن نیز به پژوهش وا داشته می شدید ، که سبب شد قدرت صدای شما کاهش پیدا کند.

و حتی با وجود جسمی قوی و علمی پر بار ، باز هم صدایی عاری از قدرت و انرژی نسیب شما شده باشد .
در این مطلب یاد خواهید گرفت تا با دور ریختن این عادات نامناسب؛ مانند دوران کودکی خود به صدایی شفاف و این بار پخته دست پیدا کرده و آزادانه سخن بگویید.

دو عامل مهم در آزادی صدا

گوش و دهان مهم ترین عامل ها در ضعف و قدرت بیان به حساب می آیند.

گوش چگونه مانع آزادی صدا میشود؟

هنگام صحبت کردن گوش شما که به تولید صدای قوی عادت نکرده، با کنار گذاشتن اخلاق های بد صوتی ممکن است واکنش منفی نشان دهد، یعنی ممکن است وقتی صدای درستی تولید میکنید در ابتدا خیلی از آن لذت نبرید مخصوصا زمانی که قرار است در سالنی آرام و یا پر ازدحام با تمام قوا صحبت کنید تا صدای شما به آخرین ردیف صندلی ها با رسایی کامل برسد.

نقش دهان در پرتاب صدا

حال باید موانعی که باعث شده تا آزادی بیان از شما صلب شود را از جلوی راه تان برداریم .

پس با دهانی باز و بدون فریاد زدن راحت سخن بگویید زیرا تن اصلی صدای تان برای پر کردن هر فضایی کافی است.

تاکید میکنیم که مفهوم این که می گویم با دهانی باز پیش بروید این نیست که داد بزنید بلکه صرفا دهانتان را آزادانه باز کنید این کار در روند بهبود حجم صدایتان موثر است.

حال دهان تان را آزادنه باز کنید و عبارات « من، در حالی که دهانم را باز میکنم و آرام هم صحبت می کنم در حال آموزش دیدن در فن بیان در مدرسه ی برنژ هستم » را تکرار کنید.

اما سعی داشته باشید تا با ادا کردن حروف هایی مانند ( آ و اَ ) انرژی تان را اتلاف نکنید ؛ و با بیان این عبارات در صورتی که دهان به درستی باز شده باشد متوجه می شوید که صدای تان با حجم بیشتری خارج شده و به گوش می رسد.

گامی بلندی در آزادی صدا

در حالی که به تمرین حروف های صدادار پرداخته اید یادتان نرود که همان قدر که حروف های صدا دار مهم هستند، حروف بی صدا هم اهمیت دارند.
و با خوب بیان کردن این حروف در کنار هم گام بلندی در تقویت و زیبایی در بیان تان قدم بر می دارید.
ناگفته نماند به حروف آخر کلمات متن مورد نظرتان نیز دقت کافی داشته باشید زیرا ممکن است جویده یا مبهم تلفظ شوند .

باز و بسته نمودن اصولی دهان یکی از عوامل مهم در بیانی شیوا به حساب می آید.
همانطور که می دانید زمانی که هوا از شش ها خارج می شود، باعث ارتعاشات تارهای صوتی و باز و بسته شدن آن ها می گردد همین اتفاق باعث تولید صدا در انسان می شود که آن را آوا نیز نام گذاری کرده اند .

انتقال صدای ما در محیط چگونه است؟

اکنون به اتفاقی که برای امواج صوتی در سالن و محدوده مورد نظر می افتد می پردازم.

صدا به شکل کروی انتقال پیدا می کند به این صورت که پس از برخورد صدا با ملکول های هوا ، ملکول های رو به روی خود را منقبض و ملکول های پشت سرشان منبسط می کنند، البته این اتفاق بسیار سریع رخ می دهد با سرعتی حدود ۳۴۳ متر بر ثانیه .

پس نتیجه می گیریم زمانی که واژه ای از دهان خارج می شود امواج صدایی آن از هر طرف در سالن و محدوده مورد نظر به این سو آن سو میروند و کل فضا فرا می گیرند.

این خود نشان دهنده ی آن است که کلامی که از دهان ما خارج می شود دیگر تحت کنترل ما نیست.

غلبه بر محیط از طریق صدا

به هر اندازه که کره امواج صوتی گسترده تر باشد انرژی آن کم و صدایی ضعیف را خواهیم شنید.
شما می توانید با باز کردن دهان تان انرژی بیشتری را به تماشا گران موجود در سالن انتقال دهید. زیرا آنان علاوه بر صدای شما، پژواک بهتری هم صدای تان که حاصل برخورد با سقف و دیوار ها ست می شنوند، این پیچش صدا ، اصطلاحا غلبه بر فضا نام دارد .

سخن پایانی در مورد پرتاب کردن صدا

هرچند که امروزه عده ای از هنرمندان در فضای باز از سیستم های بلند گو استفاده می کنند و اگرچه این سیستم ها به شفافیت بیان کمک می کند اما بهتر است خودتان را با امکانات موجود محدود نکرده و بیان تان را به شکل خالص تقویت کنید تا بتوانید بیشترین لذت و استفاده از صدا را تجربه کنید.


تمرینات پرتابی و آزادی صدا

از آنجا هیچ کاری بدون تمرین فراگیری نمی شود
در ادامه دو تمرین موثر را در رابطه با آزادی صدا ارایه کرده ایم.
با این حال با در نظر گرفتن گستردگی مفاهیم فن بیان و صدا سازی تمرینات حرفه ای تری را در دوره های مربوطه ارایه کرده ایم ؛ تا بدون دغدغه و با اطمینان از پس آزادی صدا به خوبی بر بیایید .

پیشنهاد ما برای شما شرکت در دوره های فن بیان و صدا سازی‌ست. (به زودی منتشر خواهد شد)

تمرینات پیش رو ترکیبی از شنیدن و حرف زدن است.
قبل از شروع صدا و حنجره تان را گرم کنید. (آموزش گرم کردن صدا به زودی قرار داده میشود)

تمرین اول پرتاب متوالی صدا

در سالن رو بروی شخصی بایستید و یا در منزل در فاصله چند متری رو به روی آیینه قرار بگیرید و شعر یا متن دلخواهی را بخوانید.

اولین بار آرام بخوانید و به صدای خود توجه کنید و بعد از خواندن دو قدم به عقب رفته و مجددا همان متن را با دهانی باز و صدایی بلند تر از قبل بخوانید و تا جای ممکن دو قدم دو قدم عقب رفته و این کار را تکرار کنید .
حال بر عکس همین مسیر را دو قدم دو قدم به جلو بیاید و از قدرت صدایتان بکاهید.

تمرین دوم آزادسازی صدا

یک شعر یا یک متن را انتخاب کرده و ضبط صوتی را با میکروفن در فاصله ۳۰ ثانتی از خود قرار دهید و با دهانی باز بخوانید و صدایتان را گوش کنید تا متوجه نقاط ضعف و مثبت خود شوید. حال فاصله خود را بیشتر کرده و مانند تن صدای قبلی بخوانید، این کار را تا جایی انجام دهید که میکروفن قادر نباشد صدای تان را بگیرد.

با انجام این تمرین ها می توانید به تدریج موانع صوتی که از کودکی تا بحال برای آزادی صدای خود خواسته یا ناخواسته ایجاد کرده اید از میان بردارید و لذت صدای آزاد را تجربه کنید .

تجربیات خود را در مورد پرتاب صدا و تمرین های آزادی صدا در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید

5 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • پرتاب صدا به معنای صدای بلند نیست.اینکه دهان را محصور نکنیم و از انعطاف پذیری آن برای ادای کلمات استفاده درست کنیم.اینکار تاثیر مهمی در شیوایی کلام دارد…مجموعه ای از عوامل به بهبود گفتار درست شما کمک می‌کند…فراگیری فن بیان بجز ورود به حوزه هنر و گویندگی ،بسیار می‌تواند در روابط بین فردی ما تاثیر گذار باشد

  • با عرض سلام. سپاس بابت مطالب خوبی که درباره صدا گذاشتید. من از این مقاله متوجه شدم که پرتاب صدا یعنی ایجاد صدای طبیعی. توجه شود که گوش و دهان دو عامل فوق العاده موثر در این امر هستند. باز و بسته کردن اصولی دهان امر بسیار مهمی در شیوایی بیان است.
    دو تمرین موثر برای آزاد سازی صدا این است که اولا در فاصله چند متری از آینه بایستید و با صدای بلند شعر بخوانید. دوما ضبط صدای خود هنگام خواندن شعر در فاصله سی سانتی و تکرار این روند با همان قدرت صدا با دور کردن میکروفن (تا جایی که میکروفن قادر به ضبط صدای ما نباشد) است.

  • پرتاب صدا همان خروج صداهایست که توسط اجزای طبیعی تمام انسان انجام می شود،انسان زمانی که شدیداً تحت تأثیر احساساتش قرار می گیرد،از بیشترین توان صدایش استفاده میکند
    گوش و دهان مهم ترین عامل ها در ضعف و قدرت بیان حساب می آیند

دیدگاهتان را بنویسید